Istanbul in njegova arhitektura sta naju očarala

Istanbul in njegova arhitektura sta naju očarala

Letos je žena praznovala okrogli rojstni dan zato sem se odločil da ji za rojstni dan podarim povratno letalsko karto za Istanbul in bivanje v dveh različnih hotelih. Leteli smo iz letališča Marco Polo in pristali na letališču v Istanbulu.

Nato sva se z podzemno železnico odpeljala od letališča do centra mesta, kjer sva imela rezerviran prvi hotel. Prispela sva precej pozno zvečer tako, da sva imela čas zgolj za kratek sprehod na pijačo. Naslednji dan sva se odpravila pogledat znamenitosti tega starega mesta s prekrasnimi starimi zgradbami. V Istanbulu me navdušuje njegova izjemna arhitektura, obogatena z skoraj mitskim pridihom antičnih kultur kot sta grška in rimska. Navdušuje me da je v tem res bogatem mestu arhitektura odsev razgibane zgodovine in kulture različnih prebivalcev, ki so vodili to mesto. Že neizkušeno oko hitro ugotovi, da je bilo to mesto izjemno bogato in je prav to bogastvo pripomoglo, da je arhitektura posameznih palač pravi biser človeške civilizacije.

Koliko časa in spretnih mojstrov je bilo potrebnih da so lahko zgradili posamezne stavbe. Sprehajala sva se po teh čudovitih palačah in džamijah in čutila utrip tisočletij, tega izjemnega mesta. Lepo se je ustaviti v parkih ali ob obali spiti šalico prave turške kave ali sok granatnega jabolka, ki ga pred vami stisnejo. Zdi se da v Istanbulu čas teče precej počasneje, kot smo navajeni v naših krajih. Tukaj si ljudje znajo vzeti čas in uživati v trenutku. Ogledala sva si vse znamenitosti starega mestnega jedra v naslednjih dveh dneh in se nato odpravila v modernejši del mesta, v novejši in modernejši hotel. Z vlakom sva se pod Bosporjem peljala tudi v azijski del tega mesta, ki leži na dveh celinah, Tudi pri izgradnji novejših zgradb je arhitektura dala svoj pečat predvsem ob obalah Bosporja in na Taksimu.

Vrnila sva se polna vtisov in zgodb iz tega starodavnega mesta.