Odlične ideje za majhna stanovanja

zwelo Nasveti / Okrasitev apartmaja

Odlične ideje za majhna stanovanja

Lastniki studiev morajo dobiti občutek, da imajo veliko prostora. Ne morete stisniti dnevne sobe, spalnice, kuhinje, jedilnice in kopalnice v studio, pa se še zmeraj počutiti prijetno in udobno. Vemo pa, da nekateri od vas živite v majhnih studiih, zato želimo deliti z vami nasvete za najboljši izkoristek prostora v majhnem stanovanju.

Če iščete studio ali enosobno stanovanje v Ljubljani, lahko izkoristite ponudbo agencije Zwelo. Lotite se iskanja nepremičnine z agencijo Zwelo in začnite razmišljati o strategiji za dekoriranje.

Dnevna soba

Dnevna soba mora biti največja soba v vašem stanovanju, zato morate najprej pospraviti in se znebiti krame. Razdajte vse, česar ne uporabljate več, in zamenjajte vse nedelujoče stvari. Pozabite na masivno pohištvo, ki je zastarelo in zavzema veliko prostora. Namesto tega si priskrbite več manjših foteljev, udoben kavč za dve osebi in ogromne blazine, da lahko sedite na tleh. Ko jih ne uporabljate, pospravite jih v omaro ali potisnite pod posteljo.

Če želite, da je vaša dnevna soba videti večja, uporabljajte le nevtralne tone in dodajte nekaj barvnih poudarkov za popestritev. Najboljša vrsta pohištva za dnevno sobo je večnamensko pohištvo s prostorom za shranjevanje. Klubske mizice s predali so idealna rešitev za shranjevanje dodatnih stvari. Pomembno je pomakniti pohištvo na sredino prostora. Morda se zdi naravno, da vse potisnemo do zidov, toda takšna postavitev lahko vizualno zoži prostor.

Domača pisarna

Zaradi življenja v studiu pogosto razmišljate o pravi dnevni sobi kot o nekakšnem razkošju. To še posebej velja za tiste, ki kupujejo stanovanje v centru Ljubljane. Navajeni ste, da počnete vse v eni sobi in verjetno uporabljate svojo jedilno mizo kot improvizirano domačo pisarno. Poiščite preprosto mizo, ki ne zaseda veliko prostora. Uporabite knjižno polico za razdelitev prostora na delovni in bivalni del. Namesto ene velike preproge izberite dve manjši v različnih velikostih in barvah, da vizualno ločite salonski del od delovnega kotička.

Spalnica

Če še nimate vgrajenih omar, se izogibajte blokiranju celotne stene z garderobo. Uporabite stensko stojalo za priročno shranjevanje torb in oblačil. Določene stvari lahko pospravite tudi v posteljne predale. Odeje in prevleke za odeje lahko pospravite pod posteljo, tja lahko pospravite tudi nekaj škatel, do takrat, ko jih boste spet potrebovali.

Otroška soba

Starši šoloobveznih otrok vedo, kako pomembno je imeti mir in tišino za učenje. Njihove sobe morajo biti čiste in urejene, da jim pomagamo, da se počutijo motivirani za učenje, po drugi strani pa morajo biti prijetne in dajati dovolj občutka domačnosti, da se lahko sprostijo. Za najboljši izkoristek majhnega prostora si priskrbite večnamenske površine s pogradi na vrhu. Ta domiseln kos pohištva je zelo priljubljen med otroki, saj spodbuja zabavo, učenje in počitek.

Kuhinja

Ste pravkar kupili stanovanje in načrtujete njegovo obnovo? Razmislite o kuhinjskih omarah, ki sežejo vse do stropa. Tako si boste zagotovili dovolj prostora za shranjevanje kuhinjskih pripomočkov in jedilnega pribora za 16 oseb, ki jih skoraj nikoli ne uporabljate. Na vrata omarice lahko namestite kljuke in stojala za shranjevanje pokrovov posod. Uporabite stensko stojalo za lonce in ponve. Prihranili boste veliko prostora v omarah in počutili se boste kot profesionalni kuhar.

Kopalnica

V kopalnici lahko imate več kot eno zidno omarico. Namestite jih vse do stropa v enem od kotov, da shranite brisače, čistila in kozmetiko. Edina stvar, na katero morate biti pozorni, je vrsta materiala za omare, saj morajo biti zaščitene pred vlago. Tja lahko postavite cvetlične lončke in rastline. Če vaša kopalnica nima oken, izberite preprosto dekoracijo.

Ko ugotovite, da potrebujete več prostora, razmislite o selitvi v večje stanovanje. Enosobna stanovanja so dobra za pare brez otrok. Če načrtujete družino, rajši razmislite o trosobnem stanovanju v Ljubljani, da uživate v novem domu.

Lola Milenković
Lola Milenković
Tekstopisec