5 glavnih dejstev o prodaji nepremičnin v Ljubljani

zwelo Zwelo / Nepremičninski trg

5 glavnih dejstev o prodaji nepremičnin v Ljubljani

Če letos kupujete ali prodajate nepremičnino, morate poznati teh pet dejstev o prodaji nepremičnin. Tako bo prodajni proces znosnejši, celo prijeten.

#1 Najboljši čas za nakup je vedno ZDAJ

Če berete tale prispevek, ste najbrž že kaj razmišljali o celotnem procesu nakupa stanovanja. Najbrž imate določene prihranke in poznate trenutne obrestne mere pri hipotekah. Če mislite, da je najboljši čas za nakup stanovanja v Ljubljani zdaj, imate verjetno prav.

Slovenski nepremičninski trg je po treh četrtletjih leta 2018 beležil najhitrejšo letno rast cen v EU, cene nepremičnin pa so nenehno rasle že tri leta pred tem. Naraščajoče cene so pri prebivalcih močno vplivale na zmožnost kupovanja nepremičnin. Ta trend se bo še nadaljeval in če imate dvome, ali bi sedaj šli v nakup stanovanja, morate vedeti, da bodo v prihodnje cene samo še naraščale.

V Ljubljani, prestolnici Slovenije, je leta 2018 do tretjega četrtletja indeks cen obstoječih stanovanj v blokih narasel za 8,9% (6,9% po prilagoditvi inflaciji). V tretjem četrtletju leta 2018 so v enem četrtletju cene hiš padle za 1,8% (1,5% po prilagoditvi inflaciji).

Cene bodo še naprej naraščale in rast ponudbe tega ne bo dohajala. Ko v prodaji najdete popolno ljubljansko stanovanje, si na naši spletni strani vzemite nekaj časa za virtualen ogled in si rezervirajte ogled v živo z enim klikom. Organizirali vam bomo srečanje z lastnikom, datum in uro ogleda stanovanja pa boste določili vi.

#2 Pozanimajte se o investitorjih v nepremičnine

Vsi bi z veseljem živeli v novih stanovanjih z modernimi hodniki, urejenimi parkirišči in novimi dvigali. Leta 2019 Ljubljana doživlja vrhunec širitve novih stanovanjskih kompleksov. Toda tudi ob bistvenem povečanju ponudbe je kupcev še vedno več kot stanovanj. Razumljivo je, da si ljudje želijo živeti v novih stanovanjih, ki so narejena za udobje in potrebe modernega življenjskega sloga.

Danes hrepenimo po velikih dnevnih sobah, hočemo vgrajene omare, odprte balkone in naravne odtenke, ki nam bodo omogočali eksperimentiranje in osebno noto v našem domu. Za mlade je nakup novega stanovanja najboljša izbira, ne glede na ceno.

Ne oporekamo dejstvu, da je sijajen občutek, ko kupite novo stanovanje v novi zgradbi, vendar vas moramo posvariti, da se pozanimajte o investitorjih v nepremičnine. Danes se gradi veliko novih zgradb z zelo kratkimi roki, zato nekateri investitorji poskušajo pohitriti proces tako, da varčujejo s časom in materialom. Najemite strokovnjaka (arhitekta ali gradbenega inženirja) in ga prosite za profesionalen nasvet.

#3 Tudi stara stanovanja so dobra izbira

Stara stanovanja so enako priljubljena kot nova, sploh med tistimi kupci, ki se jim ne mudi z vselitvijo in si lahko vzamejo nekaj mesecev za prenovo. Cena je lahko odvisna od tega, kakšno delo vas čaka po nakupu, vendar večina novih lastnikov zamenja električno in vodovodno napeljavo ter povsem prenovi kopalnico, prav tako investirajo v nov pod in ploščice. Vse ostalo je mogoče urediti po vselitvi, kar še posebej velja za pohištvo.

Zakaj bi kupili staro stanovanje in ga potem prenovili? Ne gre za to, da bi bili nori na značaj starih stanovanj, samo svetujemo vam, da ste osredotočeni predvsem na kakovost. Pogosto lahko kupite šarmantno stanovanje na vaši najljubši lokaciji z minimalnimi vložki za prenovo. Pri prenovi ste edini investitor. Vi edini odločate o materialu, podu, elektriki in vodovodu.

Včasih vas nakup in prenova starega stanovanja staneta enako kot novo stanovanje, boste pa pri starem prej dobili boljšo lokacijo. Pogosto se takšna investicija zares splača.

#4 Fiksna cena ne obstaja

Le redki nepremičninski agenti vam bodo povedali tole dejstvo: fiksna cena ne obstaja. No, mogoče v primeru, če je cena zares nizka, ampak pogosteje se dogaja to, da lastniki navajajo višje cene, da bi imeli manevrski prostor v pogajanjih. Vsaka nepremičninska platforma, ki nastopa kot posrednik samo za eno stranko, bo poskušala peljati stvari v njen prid. Pri nas je takole: čeprav je kupec tisti, ki nam plača provizijo, nikoli ne moremo delati na slepo v njegovem imenu. Če ni stika z lastniki, ni niti uspešne prodaje!

Zato mi ponujamo najnižjo provizijo na trgu: 1,5% + DDV. Prav tako našim strankam vedno svetujemo, da začnejo prodajati z višjo ceno, a so odprte za nižanje. Pristati moramo na znesek, ki je blizu tržni vrednosti. Da bi se izognili konfliktom interesov, mi vztrajamo, da se lastnik stanovanja sestane neposredno s kupcem, brez prisotnosti našega strokovnjaka na ogledu. Takrat se lahko spoznate med seboj, izveste, kakšni so kupčevi načrti, finančne zmožnosti, se pogovorite o časovnici. Kupci vam lahko dajo ponudbo, naša ekipa pa bo kontaktirala vas in njih, da začnemo pogajanja in vam pomagamo skleniti posel.

#5 Prodaja nepremičnine ni nujno stresna

Vsak vam bo rekel, da je prodaja nepremičnine peklenski proces, v katerem težko ohranite pozitivno nastrojenost. Ampak poglejmo, kaj točno je krivo za stres:

Toliko različnih ogledov nepremičnine: z našo pomočjo se boste srečali samo z resnimi interesenti, ki so pripravljeni dati ponudbo, ker že od prej vedo, kako nepremičnina izgleda.

Visoke provizije: mi lastnikom nepremičnin provizij ne zaračunavamo!

Pomanjkanje informacij: zelo težko je najti transparentne in informativne oglase za nepremičnine. Pri nas temu ni tako! Mi navedemo vsako podrobnost o nepremičnini in vse razkrijemo vsem obiskovalcem naše spletne strani. Pomagamo pri nakupu in prodaji hiše, stanovanja ali pisarniških prostorov, z lahkoto in brez stresa.

Ne glede na to, ali prodajate svoje prvo stanovanje, da bi kupili nekaj večjega, ali nameravate vzeti hipotekarno posojilo in kupiti stanovanje v gradnji, z našimi viri boste vedno izvedeli vse v zvezi s prodajo nepremičnin. Mi smo tukaj zato, da vam pomagamo najti sanjsko stanovanje in prodati vašo ljubljansko nepremičnino, da boste na koncu zadovoljni.