6 stvari, ki jih morate vedeti, preden kupite stanovanje v Ljubljani

zwelo Zwelo

6 stvari, ki jih morate vedeti, preden kupite stanovanje v Ljubljani

Končno je nastopil vaš veliki dan. Kupili boste stanovanje v Ljubljani in si v njem uredili svoj novi dom. Čestitke! Nakup stanovanja je velika življenjska prelomnica, morda celo ena najpomembnejših odločitev v vašem življenju. Povsem razumljivo je, če ste ob tej priložnosti malce nervozni, če vas malo skrbi ali celo doživljate stres. Z nekaj preprostimi koraki je lahko ves proces prijetna izkušnja. Če pa svoje novo stanovanje v Ljubljani najdete na platformi Zwelo, boste lahko večino stvari uredili kar prek spleta. Tukaj boste izvedeli, kaj morate upoštevati, da bo celoten proces prijetna izkušnja.

#1 Določite si proračun

Za nakup stanovanja v Ljubljani morate običajno nameniti vse svoje prihranke, pozneje pa še kaj dodatnega denarja. Zato je ključnega pomena, da si zastavite realen proračun; to bi moral biti vaš prvi korak v celotnem procesu. Ne si niti rezervirati ogledov stanovanj, ki močno presegajo vaše finančne zmožnosti. Samo zapravljali boste čas, prav čas pa je tukaj bistvenega pomena.

Torej, postavite si finančne meje in si oglejte samo stanovanja, ki si jih lahko zares privoščite.

#2 Pozanimajte se glede hipoteke

Če boste stanovanje plačali z gotovino, lahko nakup izpeljete v nekaj dneh. Hipoteka pa zahteva svoj čas, četudi celoten proces ni tako zelo zapleten.

Če se želite prijaviti za hipoteko, morate imeti stalno zaposlitev in zadostne mesečne prihodke.

Kot kupec morate:

  • imeti stalno zaposlitev,
  • biti zaposleni v svojem trenutnem podjetju vsaj zadnjih 6 mesecev,
  • kontinuirano delati vsaj eno leto,
  • prav tako morajo biti urejeni vsi papirji za stanovanje, ki bi ga radi kupili.

Imejte v mislih, da smo zgoraj navedli samo splošno prisotna pravila in da se lahko konkretna pravila od ene banke do druge razlikujejo. Priporočamo, da se pred začetkom procesa pogovorite z uslužbencem vaše banke.

#3 Izberite lokacijo

Izbira lokacije je izredno pomembna, še posebej to velja v primeru, če nameravate stanovanje v prihodnje prodati naprej ali oddajati v najem. Dobra lokacija je tista, ki ima blizu trgovine, šole, parke in vrtce.

Lokacija ključno vpliva na ceno nepremičnine. Pogosto boste opazili, da so cene stanovanj v centru mesta dvakrat višje od tistih v predmestju.

Za izbiro točne lokacije prilagodite iskalne filtre, da se vam bodo prikazala samo stanovanja v želenih delih mesta.

#4 Ne zapravljajte preveč časa z ogledi nepremičnin

Preden kupite nepremičnino, jo vsekakor morate videti v živo. Pozorno morate preučiti vsak kotiček, izvedeti več o kakovosti konstrukcije in se srečati z lastnikom nepremičnine.

Da bi obiskali samo stanovanja, ki vas zares zanimajo, smo na naši spletni strani omogočili virtualne oglede.

Virtualni ogledi vključujejo fotografije, videoposnetke, tloris in predstavitve s tehnologijo 360-stopinjskih posnetkov. Z vsem tem dobite podroben vpogled v nepremičnino, razporeditev sob, pohištvo in druge vidike. Ko končate z virtualnim ogledom, lahko na spletni strani rezervirate ogled v živo in si greste sami ogledat nepremičnino.

Pri ogledu se kupcem samo potrdi to, kar so že videli na spletni strani, zato imajo več časa, da spoznajo lastnika nepremičnine in dobijo odgovore na vsa vprašanja. Zwelo na oglede ne pripelje svojih spremljevalcev, zato se lahko neposredno srečate z lastnikom nepremičnine in ga vprašate, karkoli želite.

#5 Sestavite seznam priljubljenih stanovanj

Pri spletnem iskanju nepremičnin lahko nastavljate filtre za lokacije, pohištvo, razvrščate stanovanja po datumih in cenah. Tako lahko sestavljate tudi skupine priljubljenih stanovanj. Priljubljena stanovanja so tista, ki so vam najbolj všeč in o katerih razmišljate, da bi jih kupili. Za ta stanovanja boste po e-pošti prejeli sporočilo, če se bo pri njih spremenila cena ali ne bodo več dostopna.

Vprašajte se, kaj je za vas sprejemljivo in brez česa ne morete živeti. Lokacija blizu vaše najljubše restavracije in parka ni tako pomembna kot dodatna spalnica ali parkirno mesto. Morali boste sprejemati kompromise. Bolje je imeti več prostora, boljše ogrevanje in dodatno sobo kot pa živeti blizu najboljših kavarn in restavracij.

#6 Izberite si zanesljivega partnerja

Nakup stanovanja v Ljubljani je velika stvar. Končno boste imeli svoj dom, ki ga boste lahko okrasili po svojem okusu. Mi radi rečemo, da kupujete ne samo stanovanje, ampak svoj dom, vaše sanjsko mesto, kraj, ki ga boste vedno ljubili in cenili. Zato je pomembno, da si najdete zanesljivega partnerja. Če želite kupiti stanovanje s partnerjem, ki vam prihrani čas in denar, izberite nepremičninsko platformo Zwelo.

Zwelovi strokovnjaki za nepremičnine vam bodo pomagali razumeti ves proces prodaje. Povedali vam bodo vse, kar morate vedeti o nepremičnini, in pomagali pri pogajanjih za ceno.

Ko boste šli skozi vse te korake, bo nakup stanovanja vsekakor eden najsrečnejših trenutkov v vašem življenju.