Na kaj moramo biti pozorni, ko kupujemo stanovanje

zwelo Zwelo

Na kaj moramo biti pozorni, ko kupujemo stanovanje

Vsi sanjamo, da bomo nekega dne našli čudovito stanovanje, ki ga bomo takoj vzljubili. V resnici popolno stanovanje ne obstaja, saj se vedno najde kakšna stvar, zaradi katere stanovanje ni čisto popolno. Toda prej kot se začnete zavedati, da morate biti pripravljeni na kompromise, prej boste našli svoj idealen dom.

Da bi vam olajšali nakup stanovanja v Ljubljani, smo pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali sprejeti pravilno odločitev.

#1 Izbira soseske

Preverite, ali v bližini zanimive nepremičnine dobite vse, kar potrebujete. Splača se imeti blizu kakšno trgovino, park, šolo, telovadnico. Ni nujno, da je stanovanje blizu vašega delovnega mesta, dobro pa je, da imate dostop do javnega prometa.

#2 Hrup

Kako je s hrupom v prostorih? Splača se obiskati stanovanje v najbolj živahnem delu dneva, da vidite, kako hrupno je takrat v zgradbi nasploh in v konkretnem stanovanju, ki vas zanima. Ko se odločate za nakup stanovanja v Ljubljani, je zelo pomembno, da preverite, kakšni so vaši sosedje.

#3 Parking

Če imate avto, je to ključno vprašanje. Boste skupaj s stanovanjem dobili tudi parkirno mesto ali boste morali zanj dodatno plačati? Pri prodajalcu stanovanja preverite, ali vam bo na voljo tudi parkirno mesto. Vedno lahko iščete mesto za parkiranje tudi nekje drugje na ulici, vendar si boste z osebnim parkirnim prostorom prihranili težave, čas in denar.

#4 Pozorno preglejte zgradbo

Je izbrano stanovanje v stari ali novi zgradbi? Kakšni so stroški vzdrževanja? Je zgradba konstrukcijsko vzdržna? Kako kakovostna je zvočna izolacija? Če imate dostop do kleti, si jo vsekakor oglejte, to vam bo dalo boljši uvid glede splošne kakovosti zgradbe in vlažnosti v njej. Če je zgradba nova, lahko stopite v stik z investitorjem ali predstavnikom gradbenega podjetja, da vam pove več o tem, kakšen material se je uporabljal za celo zgradbo in vaše stanovanje.

Če v Ljubljani kupujete starejše stanovanje, preverite, kakšna dela so se izvajala v njem. Če v stanovanju opazite znake nedavnih popravil, se pozanimajte, zakaj so jih delali ter katere materiale in rešitve so uporabili za to. Mogoče pa spuščen strop zakriva pravi strop, ki je vedno vlažen, medtem ko tapete prekrivajo razpoke na zidovih?

#5 Pripravite 20% zneska za polog

Če nameravate prodati stanovanje in uporabiti denar za nakup novega, vam ni potrebno skrbeti glede hipoteke in predplačil.

Če pa kupujete stanovanje z bančnim posojilom, si vnaprej pripravite 20% zneska za polog, še preden se prijavite za hipoteko. S takšnim pologom pokažete, da ste resen kupec in da ste se pripravljeni zavezati za 15- do 30-letno hipoteko. Prav tako s tem izkažete, da ste se pripravljeni zavezati, da že imate varčevalni načrt in da ste sposobni odplačati bančno posojilo.

#6 Držite se svojega proračuna

Ko boste prvič iskali stanovanja v storitvi Zwelo, najprej nastavite filtre, da si prilagodite iskanje. Določite razpon cen in glejte samo stanovanja, ki se skladajo z vašim predvidenim proračunom. Bolje je začeti z manjšimi stanovanji in potem postopoma iskati večja, nikar iti z glavo skozi zid. Če boste že od začetka gledali stanovanja, ki močno presegajo vaš proračun, boste avtomatično negativno nastrojeni proti cenejšim domovom.

#7 Prihranite si nekaj denarja za po vselitvi

Vemo, da vas mika, da bi šli na vse ali nič, ampak to ni primeren čas, da bi na veliko zapravljali za pohištvo, nabavljali dekadentne dekoracije ali kar vse stare stvari vrgli ven in jih zamenjali z novimi. Pustite si nekaj denarja ob strani za pozneje, saj se bo po vselitvi zagotovo pojavil en kup novih stroškov, ki jih prej niste načrtovali.

V vsakem primeru boste potrebovali kakšno pohištvo, tudi če boste kupili skrajno poceni robo. Morda boste potrebovali kakšne gospodinjske aparate. Potrebovali boste kakšne malenkosti pri manjših popravilih.

#8 Prenove so drage

Če v Ljubljani kupujete staro stanovanje, boste potrebovali precej denarja za prenovo. V starih stanovanjih boste morali zamenjati vse od poda do inštalacij, od vodovodnih cevi do oken. Prenovljeno stanovanje bo ne samo prijetno za bivanje, ampak bo imelo tudi višjo vrednost.

Zapomnite si: Pri prenovi je zamenjava električne in vodovodne napeljave pomembnejša od kupovanja sofisticiranega pohištva. Najemite strokovnjaka, ki vam bo lahko pomagal pri renovaciji, pa boste prihranili več denarja potem, ko se boste vselili.

#9 Ni vse v barvah sten in tapetah

To smo videli že stokrat. Kupci najdejo pravo stanovanje, a jih potem odbijejo pohištvo, dekoracije in barve sten. Pogosto rečejo, da jim ni všeč vzdušje v stanovanju. Toda če nameravate prenoviti celotno stanovanje, pobarvati zidove in poiskati novo pohištvo, morate biti bolj pozorni na druge stvari.

Idealno je, če si najamete arhitekta, da vam nariše podroben načrt stanovanja in načrtuje bivalne prostore. Tudi Zwelov tloris vam lahko pomaga, da boste res dojeli pravi potencial stanovanja.

Ko že govorimo o tem, da ni vse v barvah: Prepričajte se, da dekoracije slučajno ne zakrivajo česa večjega, na primer kakšno puščanje strehe ali zlomljeno ograjo na balkonu.

#10 Pozorno pri papirjih

Najbrž nam ni potrebno posebej poudarjati, da morate natančno prebrati vse papirje in previdno preveriti, s čim se strinjate, ko daste vaš podpis. Pri razumevanju celotnega procesa nakupa stanovanja vam sicer lahko pomagata odvetnik in nepremičninski agent, ampak tudi vi sami morate razumeti, v kaj se spuščate.

Podpisovali boste marsikaj, od dokumentacije lastnika nepremičnine do bančnih papirjev, zato boste potrebovali kakšno pomoč. Najemite dobrega odvetnika, ki ima veliko izkušenj z nepremičninami, da lahko v miru zaključite ves proces in kupite popolno stanovanje v Ljubljani.