Navodila za nakup stanovanja v Ljubljani

zwelo Zwelo

Navodila za nakup stanovanja v Ljubljani

Torej ste se odločili, da kupite stanovanje! Čestitamo! Nakup stanovanja je ena najlepših in najpomembnejših odločitev v življenju. Povsem naravno je, da občutite tudi nekaj vznemirjenja, skrbi, celo strahu, ampak obstaja način, da proces nakupa spremenite v izkušnjo, ki vam bo za vedno ostala v prijetnem spominu. Če se dobro pripravite in zberete vse informacije, ni razloga za skrb. Pripravili smo vam vodnik po procesu nakupa, da boste natanko vedeli, kaj vas čaka.

1. Določite svoj budžet

Nakup stanovanja v Ljubljani večinoma pomeni, da boste unovčili vse svoje prihranke. Financiranje nakupa stanovanja je velika reč in zato je izjemno pomembno, da že vnaprej določite svoj budžet in se odločite, v katerem cenovnem rangu je stanovanje, ki ga kupujete. To naj bo vaš prvi korak, saj nima smisla, da pregledujete oglase za dvakrat dražja stanovanja od tega, kolikor ste pripravljeni odšteti in boste zgolj tratili svoj (dragoceni) čas.

Torej, določite svoj budžet in glejte samo stanovanja, ki so v okviru vaših finančnih zmožnosti.

2. Pozanimajte se o višini kredita, ki ga lahko pridobite

Če boste stanovanje kupovali z lastnimi sredstvi, boste seveda nakup realizirali hitreje. Vendar je dandanes tudi proces odobritve nakupa stanovanja s stanovanjskim kreditom relativno enostaven in vam ne bi smel vzeti več kot par tednov.

Priporočamo vam, da se, preden se lotite iskanja stanovanja, pri svoji banki pozanimate o okvirni višini kredita, ki ga lahko pridobite (t.i. kreditna sposobnost). O podrobnejših pogojih kredita (mesečna anuiteta, ročnost itd.) se lahko odločite pozneje.

Upoštevajte, da boste morali vsaj 10%, običajno pa 30% kupnine kriti iz lastnih denarnih sredstev.

Za pridobitev hipotekarnega kredita morajo biti izpolnjeni trije osnovni pogoji:

  • Zaposleni ste za nedoločen čas.

  • V podjetju ste vsaj 6 mesecev.

  • Stanovanje, ki ga kupujete, mora biti etažirano in vknjiženo v zemljiško knjigo.

Nekatere banke bodo želele tudi za gradbeno in uporabno dovoljenju stavbe, v katerem je stanovanje, ki ste ga izbrali.

3. Izberite lokacijo svojega bodočega stanovanja

Izbira lokacije je zagotovo zelo pomemben proces pri izbiri idealnega stanovanja. Lokacija je toliko pomembnejši dejavnik, če imate namen stanovanje v bodoče oddajati. Razmislite tudi o tem, kaj bi vam utegnilo biti pomembno v prihodnosti. Če načrtujete družino, je bližina vrtca, šole in trgovine ključnega pomena.

Lokacija je odločilna pri ceni nepremičnine. Stanovanje, ki je nekoliko bolj oddaljeno od centra mesta, bo lahko tudi pol cenejše kot podobno stanovanje v centru. Gotovo so vam nekateri predeli Ljubljane bolj pri srcu kot drugi. Morda si želite živeti v bližini Gradaščice, Save ali Koseškega bajerja, morda želite biti bliže Rožniku ali pa za vas ne pride v poštev nič drugega kot bivanje na Grbini ali denimo v starem mestnem jedru. Da ne boste zapravljali časa z ogledi stanovanj na ostalih lokacijah, pri raziskovanju oglasov uporabljajte filtre in se omejite samo na nepremičnine na lokacijah, ki so vam ljube.

4. Prednosti in pasti filtriranja oglasov in shranjevanje priljubljenih nepremičnin

Pri filtriranju iskalnih rezultatov bodite nekoliko popustljivejši pri svojih kriterijih. Namestite si cenovni razpon za nekaj tisoč evrov več ali manj, kot ste pripravljeni odšteti. Če iščete trisobno stanovanje, bi morda lahko prišlo v poštev tudi dvoinpolsobno premišljenim tlorisom? Ste vedeli, da Trnovo spada pod Vič, čeprav ga mnogi doživljamo kot del centra? Ne bi v primeru, da je stanovanje resnično po vašem okusu, a nima garaže, morda pristali na zunanje parkirno mesto za zapornico? Filtri vam torej olajšujejo iskanje, a jih uporabljajte s previdnostjo, da vam ne bi na koncu ušla nepremičnina, ki bi se izkazala kot odlična izbira za vas. Na spletni strani Zwelo si lahko svoje filtre tudi shranite in vklopite obveščanje o novih nepremičninah, ki se znajdejo v ponudbi in ustrezajo vašim kriterijem. Tako boste med prvimi obveščeni o novih nepremičninah po vašem okusu, ki se pojavijo na tržišču.

Zelo priporočljivo je, da si ustvarite skupine priljubljenih nepremičnin. Priljubljene nepremičnine so stanovanja, ki so vam najbolj všeč in v katerih si lahko predstavljate sebe in svojo družino. V obdobju, ko razmišljate o tem, katero izmed stanovanj v ožjem izboru bi bilo za vas najboljše, vključite za te nepremičnine e-poštna obvestila, da boste nemudoma obveščeni o spremembi cene ali o tem, da je bila nepremičnina prodana.

5. Ne zapravljajte z ogledi več časa, kot je potrebno

Preden kupite stanovanje, si ga morate ogledati tudi v živo. Povprašajte o kvaliteti gradnje, o prednostih in morebitnih slabostih lokacije, sosedih in splošnemu načinu življenja v tem delu mesta ali naselju. Na ta vprašanja vam nihče drug ne more odgovoriti bolje kot sam lastnik stanovanja!

Da si vam ne bo potrebno ogledati na desetine stanovanj preden najdete tistega, ki vam je pisan na kožo, vam pri Zwelu omogočamo virtualne oglede stanovanj.

Virtualni ogled vam omogoča video sprehod skozi stanovanje, ogled fotografij in tlorisa nepremičnine. V interaktivnem načrtu se lahko s kliki prestavljate iz sobe v sobo in se s pomočjo 360° tehnologije ozirate po prostorih. Vse našteto vam omogoča podroben vpogled v prostor, razporejenost prostorov, osvetljenost, opremljenost in več. Če vam je stanovanje resnično všeč, se lahko kar preko spleta dogovorite za ogled.

Na samem ogledu boste torej le preverili, kako stanovanje deluje v živo in izkoristili priložnost za srečanje z lastnikom nepremičnine. Ker na ogledu ni prisotnega agenta, je komunikacija bolj odkritosrčna in interakcija pristnejša.

6. Izberite zaupanja vrednega posrednika

Nakup nepremičnine je res velik korak, saj boste naposled imeli svojo streho nad glavo in stanovanje boste uredili po svojem okusu. Zato je važno, da svojo energijo usmerite v pravo izbiro, skrb za pogajanja pri ceni, dokumentacijo in gladek ter varen in pravilen potek nakupa pa zaupajte strokovnemu partnerju.

Svetovalci pri Zwelu vam bodo od ogleda z lastnikom pa vse do zaključka procesa nakupa na voljo z vsemi nasveti, za vas bodo vodili pogajanja o ceni in nadzorovali celoten proces nakupa. Odvetniška družba, s katero sodelujemo, bo pripravila kupoprodajno pogodbo. S prodajo se skrb za kupce pri Zwelu še ne zaključi. Svetovali vam bomo tudi glede postopka vknjižbe lastninske pravice na vaše ime v zemljiško knjigo, z veseljem pa vam bomo na voljo tudi za vse informacije o tem, kaj vse je potrebno urediti ob prevzemu stanovanja.

Če boste sledili tem korakom, nakup nepremičnine ne bo stresen, temveč prijeten in učinkovit. Z Zwelom boste stanovanje, ki ustreza vašim kriterijem s pomočjo naprednega iskalnika našli bistveno lažje in prečesali nekaj deset namesto množice oglasov; ker boste lahko virtualni ogled opravili kar od doma ali iz pisarne, se boste odpravili na bistveno manjše število dejanskih ogledov in pri tem prihranili ogromno dragocenega časa. Osredotočeni boste lahko na pravilno izbiro doma za vas, skrb za formalnosti pa bomo za vas z vso odgovornostjo prevzeli mi.

Vselitev v lastno stanovanje je eno najsrečnejših doživetij v življenju. Naj vam bo tudi pot do njega v užitek!